Hasznos linkekAz Ágyúnaszád háború és a Algecirasi csaták

Kép

Kép

Kép

Ágyúnaszád-háború

Napóleoni háborúk

Tengeri csata a norvégiai Alvøen közelében, 1808. május 11-én.

Kép

Dátum

18071814

Helyszín

Dánia–Norvégia felségvizei

Eredmény

Brit győzelem

Harcoló felek

Egyesült Királyság

Dánia–Norvégia

▲ becsuk

mvsz

Bonaparte Napóleon

Itáliai hadjárat (1796–1797)Egyiptomi hadjáratBrumaire 18–19-i államcsínyHáború a 2. koalíció ellenItáliai hadjárat (1799–1800)Az Első KonzulFrancia CsászárságNapóleoni háborúkHáború a 3. koalíció ellenHáború a 4. koalíció ellenOrosz–török háború • Ágyúnaszád-háború • Finn háborúFélszigeti háborúHáború az 5. koalíció ellenOroszországi hadjáratHáború a 6. koalíció ellenSzáz nap

Az 1807-től 1814-ig tartó ágyúnaszád-háború Dánia–Norvégia és a Brit Hadiflotta között zajló tengeri háború volt a napóleoni háborúk idején. A háború elnevezése onnan ered, hogy a dánok kisebb méretű ágyúnaszádokkal védekeztek a brit hajók ellen. Ezeket a hajókat eredetileg a svéd Fredrik Henrik af Chapman tervezte.

Az ágyúnaszádok legnagyobb előnye az volt, hogy az egész ország területén gyorsan és olcsón meg tudták építeni őket. Irányításuk a csendes és sekély vizekben volt a legkönnyebb, az ellenséges hajóknak pedig kis célpontot jelentettek. Viszont rendkívül sebezhetőek voltak, akár egyetlen találat is elég volt elsüllyesztésükhöz. Viharos időben egyáltalán nem lehetett használni őket, a nagyobb hadihajók ellen pedig túl gyengék voltak. Kétféle változatban összesen több mint 200 darabot gyártottak: a bárkaszerű ágyúnaszád legénysége 76 fő volt, orrán és tatján pedig egy 18 vagy 24 font tömegű golyót kilövő ágyú volt. A kisebb, uszályhoz hasonló ágyúnaszád legénysége 24 fő volt, ágyújához pedig 24 fontos golyókat használtak.

Bár az ágyúnaszádokat 1807-ig nem vetették be, a dánok és britek közötti konfliktus az 1801-es koppenhágai csatával kezdődött, amikor Horatio Nelson hajóraja Parker admirális parancsnoksága alatt megtámadta a dán fővárost, mielőtt az ország élhetett volna semlegességével. A napóleoni háborúk kezdetén Dánia–Norvégia kijelentette, hogy semleges marad, de az országot érő támadásokra fegyveres választ fog adni, flottáját pedig a dán–norvég vizeken folyó kereskedelem védelmére használja. Az 1807-es második koppenhágai csatában a britek a dán hadiflotta nagy részét elfogták, ezért a kormányzat ágyúnaszádok építése mellett döntött.

A háború első három évében az ágyúnaszádok több teherhajót is elfogtak és kétárbocos vitorlásokat is legyőztek, de a nagyobb fregattokkal és sorhajókkal nem tudták felvenni a harcot. A hárorú egész ideje alatt a britek uralták a dán vizeket, és amint az idő hajózásra alkalmassá vált, az Øresundon és a Nagy-Bælten ők kísérték át a kereskedelmi hajókaravánokat. 1808. március 22-én az utolsó dán sorhajó, a Prins Christian Frederik is elpusztult a Zealand Point-i csatában. 1811. február 27-én dán ágyúnaszádok mintegy ezer fős legénységgel megpróbálták visszafoglalni Anholt szigetét, de a súlyos veszteségek miatt Jyllandra vonultak vissza. A dán és brit hadihajók közötti utolsó nagy csata 1812. július 12-én volt, amikor a lyngøri csatában a dán Najaden fregatt elsüllyedt.

Bárkaszerű ágyúnaszád

Kép

A brit HMS Turbulent elfogása 1808. június 9-én

A háborúnak az 1814. január 15-én megkötött kieli béke vetett véget. Dánia–Norvégiának Helgoland szigetét át kellett adnia a briteknek, Norvégia pedig Svédországhoz került.


Kép

Kép

Kép

Algecirasi csata

Napóleoni háborúk

A HMS Hannibal az algecirasi csatában

Kép

Dátum

1801. július 8 és július 12

Helyszín

Gibraltár mellett Spanyolország

Eredmény

az első csatában francia-spanyol győzelem
a második csatában angol győzelem

Harcoló felek

Franciaország
Spanyolország

Egyesült Királyság

Parancsnokok

Charles-Alexandre Léon Durand Linois

James Saumarez

Haderő

8 sorhajó és 1 másik

7 sorhajó és 2 másik

Veszteségek

2000 halott vagy sebesült,
2 hajó elsüllyesztve, 1 elfoglalva

138 halott,
340 sebesült
egy hajó elfoglalva

Háború a 2. koalíció ellen (1799–1802)

Stockach (1799)CassanoMontebelloTrebbiaNoviBergenCastricumGenova ostromaStockach (1800)MarengoHöchstädtHohenlindenKoppenhága • Algeciras • lunéville-i békeamiens-i béke

mvsz

Az algecirasi-öbölben két elkülönült csata zajlott le 1801 júliusában a francia-spanyol flotta és a brit hajóhad között. Az első csatában a franciák foglaltak el egy brit sorhajót, a másodikban a britek elsüllyesztettek két spanyol hajót, egy franciát pedig elfoglaltak.

A csata 1801 júliusában kezdődött, amikor Linois francia admirális három sorhajóval és egy fregattal elindult Algeciras felé, miután Cadizt blokád alá vonták. Algeciras kikötőjét négy spanyol erőd védte, és annak ellenére, hogy Gibraltár biztonságos közelségben volt. A britek észrevették Gibraltárból a mozgást , és úgy döntöttek, hogy gyorsan megpróbálják semlegesíteni ezt a fenyegetést. Július 8-án, a brit flotta Sir James Saumarez vezetésével áthajózott Algeciras-öbölből a Gibraltárba, hogy támadja a francia hajókat.

A brit flotta hat sorhajóból állt (Saumarezé volt egy hetedik sorhajó ,a Superb, de az és az azt kísérő Pasley brigg nem voltak jelen; Saumarez már elküldte saját fregattját - a Temzét - , visszahívta volna, de nem tért vissza időben.)

Saumarez hat hajója megtámadta a francia és spanyol hajókat és az erődöket, de hátráltatta a szélcsend és számos homokpad a kikötőben. A francia hajóraj a várak és a spanyol hajágyúk segítségével, elzavarták a nagyobb brit flottát, bár a francia hajók megpróbálták elkerülni, hogy elfoglalják őket. Saumarez elvesztette a 74-ágyús Hannibal nevű hajóját, ami zátonyra futott, és a franciák elfoglalták, és a brit hajóraj többi tagja is különböző mértékű károkat szenvedett. A britek vesztesége 121 halott, 240 sebesült, a franciák vesztesége: 306 fő (beleértve a Laindet Lalonde és Moncousu kapitányt) és 280 sebesült.

Mindkét fél visszavonult a saját oldalára az öbölben, és az elkövetkező négy nap megjavították a csata okozta károkat. A Pompée nem volt javítható a rendelkezésre álló idő alatt, és a Caesart állandó nappali és az éjszakai munkával tudták megjavítani . A franciák visszabocsátották a hajóikat és a tengerben javították azokat.

A brit hajóraj a következőkből állt:

 • HMS Caesar 80 Saumarez admirális zászlóshajója (Jahleel Brenton kapitány)
 • a francia Pompee 74 (Charles Stirling kapitány)
 • HMS Spencer (1800) 74 (Henry d'Esterre Darby kapitány)
 • HMS Venerable (1784) 74 (Samuel Hood kapitány)
 • HMS Hannibal (1786) 74 (Solomon Ferris kapitány)
 • HMS Audacious (1785) 74 (Shuldham Peard kapitány)

A francia hajóraj a következőkből állt:

 • Figuires (1795) 80 (Linois admirális zászlóshajója, Laindet Lalonde kapitány)
 • Indomptable (1789) 80 (Moncousu kapitány)
 • Tyrannicide (1793)|Desaix 74 (Christi-Pailliere kapitány)
 • Muiron|Muiron 40 (Martinencq kapitány)

A Gibraltári-szoros

Július 12-én a francia haróraj, amit időközben megerősített az öt spanyol egy francia sorhajó, elhagyta Algecirast a Cádiz felé, és megtámadta Saumarez erőit. Az előrenyomulás alatt a francia-spanyol szövetséges hajók gyorsabbnak mutatkoztak, részben annak köszönhetően, hogy a károkat a inkább a britek szenvedtek a csata első szakaszában.

Ugyanakkor HMS Superb, amely nem volt jelen az a harc első részében, és így sértetlen marat, előnyhöz juttatta Saumarezt a támadás folytatásában a szövetséges flotta ellen. Éjszaka a 74-ágyús Superb bevitorlázott a San Hermenegildo és Real Carlos közé (első osztályú hajók 112 ágyúval) és megtámadta őket. Superb ezután áttörte a francia-spanyol vonalat, de a sötétség és a füst elfedte azt a spanyolok előtt, hogy már elhaladt. A Reál Carlos és a San Hermenegildo dühösen tüzelt egymásra, ami a két hajó elvesztését eredményezte. A Superb megtámadta és elfoglalta a francia St. Antoine hajót. A francia Formidable hátul, a francia vonalak mögött harcolt 4-1 arányban megvédte a flotta.

A brit veszteség 17 halott és 100 sebesült, a szövetségesek vesztesége 2000 fő - beleértve a 1700 halottat, aki akkor halt meg, amikor a Real Carlos és a San Hermenegildo felrobbant. A francia St. Antoine sorhajót az angolok elfoglalták.

A brit hajóraj:

 • Caesar 80 (Saumarez zászlóshajója, Jahleel Brenton kapitány)
 • Venerable 74 (Samuel Hood kapitány)
 • Superb 74 (Richard Goodwin Keats kapitány)
 • Superb (1798) 74 (Henry d'Esterre Darby kapitány)
 • Audacious 74 (Shuldham Peard kapitány)
 • Thames (1758) 32 (fregatt - Aiskew Paffard Hollis kapitány)
 • Calpe 14 (George Heneage Lawrence Dundas)
 • Louisa 8 (brig - Francis Truscott kapitány)

A francia-spanyol hajóraj francia részei:

 • Formidable (1795) 80 (Aimable Gilles Troude kapitány)
 • Indomptable (1789) 80 (Jean Jacques Etienne Lucas kapitány)
 • Saint Antoine (1800) 74 (Julien le Roy parancsnok)
 • Tyrannicide (1793) 74 (Christi-Pailliere kapitány)
 • Muiron 40 (Martinencq kapitány)
 • Libre (1798) (?) 40 (Proteau kapitány)
 • Vautour 14 (?) (Kemel kapitány)

A francia-spanyol hajóraj spanyol részei:

 • Real Carlos 112 (Don J. Esquerra kapitány)
 • San Hermenegildo 112 (Don J. Emparran kapitány)
 • San Fernando 94 (Don J. Malina kapitány)
 • Argonauta 80 (Don. J. Herrera kapitány)
 • San Agustín 74 (Don. R. Topete kapitány)
 • San Sabina 44 (fregatt Moreno altengernagy és Linois tengernagy zászlóshajója)